Skip to main content

  Vragen? Bel ons op 06 21570030

Bewerken/toevoegen Joomla artikel

Gefeliciteerd met uw Joomla website! 1place4ads.nl hoopt natuurlijk dat de website geheel volgens uw wensen gemaakt is.
U kunt natuurlijk niet wachten om aan de slag te gaan met uw website.

Uw website is klaar voor gebruik, maar het kan zijn dat u naderhand toch teksten nog wat wilt aanpassen of nieuwe artikelen toevoegen. Hieronder leggen wij u uit hoe u dat kunt doen:

Allereerst het volgende:

Kopieer en plak nooit direct vanuit Microsoft Word in een Joomla artikel!

De website is gebaseerd op HTML en gebruikt daarom zijn eigen script, codes zeg maar. Denk hierbij aan vet gedrukt, lettertype, cursief etc. Direct wijzigen dus direct typen in de bewerking van het artikel op de website zelf, is geen probleem.
Maar gebruikt u eerst bijvoorbeeld Microsoft Word dan het volgende:
Microsoft Wordt gebruikt zijn eigen script/code. Zou u direct kopiëren en plakken vanuit het Word document dan kopieert u die codes ook mee. Resultaat op uw website: een rommeltje. lettertypes kloppen niet meer, afmetingen kloppen niet meer etc...m.a.w. het wordt erg lelijk.

Hoe lost u dit op?

Indien u het via een ander programma tekst toevoegt zoals bijv. Microsoft Word dan adviseren wij het volgende: Windows heeft een standaard programma: KLADBLOK.  Deze kunt u vinden als volgt: start > bureau-accessoires > kladblok. Open die. Kopieer en plak de tekst vanuit Microsoft Word eerst in KLADBLOK. Dan kopieert u de tekst vanuit kladblok en plak het weer in het artikel van uw website.  Kladblok gebruikt geen codes en/of scripts. U heeft als het ware schone tekst daar. Door zo te werken voorkomt u dat u ongewenste codes mee kopieert en houd u uw website schoon.

DUS NOOIT DIRECT KOPIËREN EN PLAKKEN VANUIT MICROSOFT WORD OF EEN ANDER TEKSTVERWERK PROGRAMMA!

Maak de afbeeldingen in het artikel niet te zwaar qua grootte!

Ten tweede: let op de grootte van uw afbeeldingen! Het komt maar al te vaak voor: bezoek je een website, je bladert lekker door het menu en ineens wordt die website vreselijk traag. Ja logisch: er staat een afbeelding op van maar liefst 5 MB en die moet eerst gedowload worden op uw computer zodat u deze kunt zien!

Eerst eens een simpele uitleg hoe u een website nu echt bekijkt. Indien u een website bezoekt, kijkt u eigenlijk niet naar die website op die server op afstand zoals u een poster zou bekijken aan de overkant van de straat. U kijkt eigenlijk naar de website op je eigen PC of andere media. Alles wat u ziet download u tijdelijk op uw pc, tablet of phone. Dat gebeurt zelfs met het uiterlijk van de website, de template. Zou dat niet gebeuren, dan ziet u gewoon niets. Als webbeheerder is het dus "een must" de website zo gebruikersvriendelijk en dus snel te houden door zo min mogelijk MB's aan te bieden. Geen zware afbeeldingen dus!

Vaak worden foto's gemaakt met smartphones. Dat is gemakkelijk natuurlijk. Maar tegenwoordig hebben die foto's een hele zware resolutie en dus heel veel MB's. Joomla biedt in de bewerking van het artikel de mogelijkheid een afbeelding te verkleinen. LET OP: hiermee maakt u de afbeelding niet echt kleiner, maar blijft de afbeelding dezelfde aantal MB's behouden als oorspronkelijk. Dat betekent dus dat de bezoeker nog steeds al die MB's moet downloaden en dat uw website traag wordt. (dan hebben we het nog niet eens over de schijfruimte van de server die dan snel voller raakt)

Hoe lost u dit op?

Verklein VAN TE VOREN de afbeelding in de juiste afmetingen! Pas nadat u dit gedaan heeft, upload u de foto naar de website. Windows heeft hier al een programma voor: Paint. Deze kunt u vinden onder: start -> Bureau accessoires.

Zo, nu kunnen we dan eindelijk beginnen met de uitleg:

U kunt een artikel bewerken op 2 manieren: via de backend en de gemakkelijkste manier: via de frontend. Een artikel toevoegen kan alleen via de backend van de website.

Bewerken of toevoegen van een Joomla artikel via de backend:

Via de backend van Joomla (het administrator gedeelte):
Ga naar de backend van uw website. Deze kunt u vinden als volgt:
http://www.uwdomeinnaam.nl/administrator (vul bij "uwdomeinnaam.nl uw eigen domeinnaam in)
Log daar in met uw eigen inloggegevens. Deze heeft u eerder van 1place4ads gekregen.

backen joomla inloggen 1place4ads
In het volgende scherm ziet u bovenaan een menu. Ga dan naar:
Inhoud > en klik dan op het submenu: artikelen

backend joomla inhoud artikelen 1place4ads
U ziet dan een lijst met artikelen. Zoek uw artikel op en klik op de betreffende artikel titel. Bij een artikel toevoegen klik dan op de knop "nieuw".

backend joomla klik op artikel titel 1place4ads
Maak uw nieuwe artikel of wijzig uw bestaande artikel waar u dat wilt.

Let op bij blog-opmaak: indien u een pagina heeft met een blog-opmaak, dan is het belangrijk dat u het betreffende artikel onderbrengt bij de juiste categorie welke wij als het goed is al voor u aangemaakt en aan u doorgegeven hebben. Doet u dit, dan verschijnt het artikel namelijk automatisch op de juiste plek. Tijdens het bewerken zie u rechts van u onder de "status" een menu "categorie" staan. Maak daar uw keuze.

Bent u klaar klik dan op "opslaan" of "opslaan en sluiten". In beide gevallen zijn de wijzigingen opgeslagen. Wilt u tussentijds wijzigingen opslaan om te voorkomen dat u automatisch uitgelogd wordt waardoor u al uw wijzigingen verliest, klik dan op de knop "opslaan". Uw wijzigingen tot dan worden opgeslagen, maar het artikel sluit niet. U kunt dan gewoon verder met wijzigingen aanbrengen.

backend joomla bewerk nu uw artikel 1place4ads

Toevoegen van een nieuw artikel kan alleen via de backend van de website.

Bewerken bestaand artikel via de frontend van Joomla.

De frontend is het gedeelte wat uw bezoekers ook zien. Maar u als beheerder/administrator kan veel meer zien en wel als volgt:

U dient eerst in te loggen via de frontend van uw website. Waar u kunt inloggen verschilt soms per de door ons gemaakte website, maar meestal kunt u dat doen op de contactpagina.

frontend joomla inloggen 1place4ads
Nadat u ingelogd bent, ziet u onder ieder artikel het woordje "bewerk"staan. Klik daarop en u zult zien dat u zelfs via de frontend gewoon uw artikelen kunt bewerken. frontend joomla knop bewerk 1place4ads

Nadat u klaar bent met bewerken, geldt eigenlijk hetzelfde als hierboven: klik op "opslaan". Gemakkelijker kunnen we het niet maken.

frontend joomla artikel zelf bewerken 1place4ads